Temat na dzisiaj ....

Zaniedbanie ...;///

środa, 26 września 2012

krok po kroku !!!

Krok po kroku

W diecie Montignaca dopuszcza się tylko produkty o indeksie glikemicznym poniżej 50.
Faza pierwsza, czyli zrzucanie zbędnych kilogramów. Powinna trwać nie krócej niż 2-3 miesiące.

  • nie łączysz w jednym posiłku tłuszczów i węglowodanów, unikasz produktów, które zawierają i jedne, i drugie, np. orzechów, frytek czy czekolady
  • masz do wyboru dwa rodzaje posiłków: białkowo-tłuszczowe oraz węglowodanowo-białkowe. W skład pierwszych mogą wejść: mleko odtłuszczone i półtłuste, jogurt, ryby, wędliny, mięso oraz produkty węglowodanowe o IG równym 35 lub niższym. Drugi rodzaj komponujesz z chudego mleka, jogurtu, oliwy z oliwek oraz węglowodanów o IG do 50.
  • dbasz, żeby zjadać codziennie 1,5 g białka na każdy kilogram masy ciała. Jeśli ważysz 70 kg, powinnaś zjeść 105 g białka, czyli np. 10 dag chudego twarogu, 15 dag dorsza, jajko i 15 dag kaszy gryczanej.
  • przerwy między posiłkami nie mogą być krótsze niż 3 godziny, po daniu zawierającym tłuszcz następne możesz zjeść po 4 godzinach
  • nie opuszczasz żadnego posiłku, jesz obfite śniadanie, normalny obiad i delikatną kolację, od czasu do czasu podwieczorek. Nie podjadasz. 
  • po surowe owoce sięgamy tylko pół godziny przed posiłkiem albo 3 godziny po nim
  • kupujesz wyłącznie makarony z pszenicy durum (takiej nazwy szukaj na opakowaniach klusek). Przyrządzasz je tak, żeby były al dente, czyli ugotowane na półtwardo. Makarony tradycyjne i te długo gotowane mają wysoki indeks glikemiczny.
  • chleb (pełnoziarnisty!) jesz tylko na śniadanie.
  • unikasz mocnej kawy, która wzmaga wydzielanie insuliny - jednego z "hormonów głodu"
  • pijesz duże ilości niegazowanej wody mineralnej między posiłkami (ok. 2 l dziennie)
Faza druga, czyli utrzymanie uzyskanej wagi. Jej zalecenia warto wziąć sobie do serca na całe życie.
  • jesz węglowodany o IG nie wyższym niż 50. Sporadycznie możesz sobie pozwolić na łączenie ich z tłuszczami
  • raz na jakiś czas możesz zjeść coś o wysokim indeksie glikemicznym, ale trzeba posiłek uzupełnić produktem o bardzo niskim IG, np. do gotowanych ziemniaków dodać pomidory lub sałatę.
 

Dla kogo ta dieta

Dla każdego. Daje dobre rezultaty, pod warunkiem że nie robi się od niej odstępstw. Szczególnie wskazana jest dla osób, które znajdują się w grupie zagrożonej cukrzycą, ponieważ stabilizuje poziom glukozy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz