Dieta Montignaca - ważny indeks glikemiczny produktów
Dieta Montignaca opiera się na założeniu, że przyczyną nadwagi są przede wszystkim te węglowodany, które gwałtownie podnoszą poziom cukru we krwi. Dietę tę może polecić każdemu, bo zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze i od czasu do czasu można sobie pozwolić na małe przyjemności.
Cukier (glukoza) to źródło energii dla naszych
komórek. Pewne węglowodany powodują, że zbyt szybko trafia on do krwi.
Powstałą nadwyżkę energii przechwytują komórki tłuszczowe, które
powiększają się i mnożą. Potem poziom glukozy szybko spada, a to
sprawia, że czujemy głód i sięgamy po kolejną porcję jedzenia. Trzeba
więc wyeliminować z diety wszystko, co wywołuje te duże wahania cukru. Pomoże nam w tym wskaźnik indeksu glikemicznego
(IG), który określa, jak wzrośnie poziom glukozy we krwi po spożyciu 50
g danego produktu. Im wyższa wartość IG, tym wyższy poziom cukru.
Stosując tę dietę, schudniesz 1-2 kg tygodniowo.
Produkty zakazane w diecie Montignaca
produkty o indeksie glikemicznym (IG) powyżej 50, np. ziemniaki (poza
młodymi), biała mąka, kukurydza, biały ryż, białe pieczywo, cukier,
cukierki, ciasta, słodzone konfitury, miód, banany, winogrona, suszone
owoce, frytki, piwo.
Uwaga! Indeks glikemiczny produktu może się zmieniać w zależności od sposobu przyrządzenia, np. surowa marchew ma IG 16, gotowana - 47.
Uwaga! Indeks glikemiczny produktu może się zmieniać w zależności od sposobu przyrządzenia, np. surowa marchew ma IG 16, gotowana - 47.
Produkty zalecane w diecie Montignaca
- soja, soczewica, fasolka, groch, ryż brązowy
- chleb z otrębami, makaron razowy al dente
- ryby, chude mięso, odtłuszczony nabiał
- zielone warzywa, pomidory, czosnek
- brzoskwinie, grejpfruty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz