I ŚNIADANIE:
Omlet z warzywami:
Składniki:
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1/2 malej cebuli
1/2 papryki
1 mały pomidor
bazylia(w proszku albo świeża- jak kto lubi)
2 jajka (wcześniej lekko ubite)
sól
1/4 szklanki startego sera o obniżonej zawartości tłuszczu(można oczywiście nie stosować).
1/2 malej cebuli
1/2 papryki
1 mały pomidor
bazylia(w proszku albo świeża- jak kto lubi)
2 jajka (wcześniej lekko ubite)
sól
1/4 szklanki startego sera o obniżonej zawartości tłuszczu(można oczywiście nie stosować).
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebule
i smażyć do zeszklenia, dodać paprykę, pomidora i bazylie i tak smażyć
jeszcze jakieś 3 minuty.
Zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu usmażyć omlet, gdy już będzie prawie gotowy, posypać go warzywami, a na to ser. Złożyć na pół …. na talerz
Zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu usmażyć omlet, gdy już będzie prawie gotowy, posypać go warzywami, a na to ser. Złożyć na pół …. na talerz
II ŚNIADANIE:
Kanapki SB
Składniki:
Składniki:
wersja 1 :
sałata
pomidor
chuda szynka
sałata
pomidor
chuda szynka
wersja 2 :
sałata
ogórek kiszony
jajko ugotowane na twardo
sałata
ogórek kiszony
jajko ugotowane na twardo
Przygotowanie:
W dwa/trzy liście sałaty zawijamy
plaster pomidora+ szynki, lub ogórka+ jajka, można przebić wykałaczką
wszerz żeby się trzymało.
OBIAD:
Zupa meksykaŃska
Składniki
Mięso oraz cebulę pokrojoną w kostkę obsmażyć na oliwie.
W garnku zagotować litr wody z warzywami i mięsem – gotować 30 min na wolnym ogniu. Następnie dodać fasolę, soję, majeranek i dolać tyle wody, aby wszystkie składniki były przykryte. Gotować 20 min.
Przyprawić roztartym czosnkiem, ziołami i koncentratem pomidorowym. Dodać soli i pieprzu do smaku.
Gotować ok. 30min na wolnym ogniu, uważając by mięso nie przywarło.
Ostudzoną potrawę wstawić do lodówki. Podawać następnego dnia na gorąco.
- 50 dag drobiowego mielonego mięsa
- 2 duże cebule
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- puszka czerwonej fasoli
- puszka soi
- 3 ząbki czosnku
- wywar z warzyw (pietruszka, seler, por)
- 2 duże łyżki majeranku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Mięso oraz cebulę pokrojoną w kostkę obsmażyć na oliwie.
W garnku zagotować litr wody z warzywami i mięsem – gotować 30 min na wolnym ogniu. Następnie dodać fasolę, soję, majeranek i dolać tyle wody, aby wszystkie składniki były przykryte. Gotować 20 min.
Przyprawić roztartym czosnkiem, ziołami i koncentratem pomidorowym. Dodać soli i pieprzu do smaku.
Gotować ok. 30min na wolnym ogniu, uważając by mięso nie przywarło.
Ostudzoną potrawę wstawić do lodówki. Podawać następnego dnia na gorąco.
PODWIECZOREK:
sałatka z tuńczykiem
Składniki:
1. puszka tuńczyka
1/2 puszki fasoli czerwonej
1 ogórek kiszony
1 jajko na twardo
łyżeczka majonezu
1/2 puszki fasoli czerwonej
1 ogórek kiszony
1 jajko na twardo
łyżeczka majonezu
Przygotowanie:
Połącz składniki, dopraw solą i pieprzem według uznania.
KOLACJA:
Paluszki twarogowo-waniliowe
Składniki:
- 2 jajka
- kostka twarogu 0% (250g)
- słodzik
- aromat waniliowy
- cynamon
- oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
Wymieszać widelcem jajka z serem, dodać
aromat i cynamon. Kłaść na patelnię po łyżce stołowej i robić
cieniutkie i dość małe placuszki bo inaczej ciężko będzie je obrócić.
Smażyć brzegi zaczną się rumienić i delikatnie przewracać na druga
stronę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz