Temat na dzisiaj ....

Zaniedbanie ...;///

środa, 26 września 2012

Przykłady !!!

I ŚNIADANIE:
Omlet  z warzywami:
Składniki:
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1/2 malej cebuli
1/2 papryki
1 mały pomidor
bazylia(w proszku albo świeża- jak kto lubi)
2 jajka (wcześniej lekko ubite)
sól
1/4 szklanki startego sera o obniżonej zawartości tłuszczu(można oczywiście nie stosować).
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebule i smażyć do zeszklenia, dodać paprykę, pomidora i bazylie i tak smażyć jeszcze jakieś 3 minuty.
Zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu usmażyć omlet, gdy już będzie prawie gotowy, posypać go warzywami, a na to ser. Złożyć na pół …. na talerz

II ŚNIADANIE:
Kanapki SB
Składniki:
wersja 1 :
sałata

pomidor

chuda szynka
wersja 2 :
sałata

ogórek kiszony

jajko ugotowane na twardo
Przygotowanie:
W dwa/trzy liście sałaty zawijamy plaster pomidora+ szynki, lub ogórka+ jajka, można przebić wykałaczką wszerz żeby się trzymało.

OBIAD:
Zupa meksykaŃska
Składniki
  • 50 dag drobiowego mielonego mięsa
  • 2 duże cebule
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka soi
  • 3 ząbki czosnku
  • wywar z warzyw (pietruszka, seler, por)
  • 2 duże łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso oraz cebulę pokrojoną w kostkę obsmażyć na oliwie.
W garnku zagotować litr wody z warzywami i mięsem – gotować 30 min na wolnym ogniu. Następnie dodać fasolę, soję, majeranek i dolać tyle wody, aby wszystkie składniki były przykryte. Gotować 20 min.

Przyprawić roztartym czosnkiem, ziołami i koncentratem pomidorowym. Dodać soli i pieprzu do smaku.

Gotować ok. 30min na wolnym ogniu, uważając by mięso nie przywarło.

Ostudzoną potrawę wstawić do lodówki. Podawać następnego dnia na gorąco.


PODWIECZOREK:
sałatka z tuńczykiem
Składniki:
1. puszka tuńczyka
1/2 puszki fasoli czerwonej

1 ogórek kiszony

1 jajko na twardo

łyżeczka majonezu
Przygotowanie:
Połącz składniki, dopraw solą i pieprzem według uznania.

KOLACJA:
Paluszki twarogowo-waniliowe
Składniki:
  • 2 jajka
  • kostka twarogu 0% (250g)
  • słodzik
  • aromat waniliowy
  • cynamon
  • oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
Wymieszać widelcem jajka z serem, dodać aromat i cynamon. Kłaść na patelnię po łyżce stołowej i robić cieniutkie i dość małe placuszki bo inaczej ciężko będzie je obrócić. Smażyć brzegi zaczną się rumienić i delikatnie przewracać na druga stronę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz