Ludzie,
którzy cierpią na sezonową depresję, często pod koniec zimy ważą o 5-10
kg więcej niż latem. To skutki zwiększonego apetytu na węglowodany.
Dietetyk Patrick Holford zaleca przestrzeganie diety, która utrzyma
niski poziom cukru i będzie bogata w kwasy omega-3. Przepis
na antydepresyjną dietę brzmi: ogranicz ilość kawy i herbaty, wystrzegaj
się czekolady, alkoholu i ogranicz palenie. Jedz jak najwięcej owoców,
warzyw, kiełków pszenicy i co najmniej trzy razy w tygodniu tłuste ryby.
Unikaj smażonych i mocno przetworzonych pokarmów. Holford radzi także,
by jeść dużo orzechów, siemienia lnianego, nasion dyni, słonecznika,
sezamu, warto też pić codziennie tran. Teraz wiadomo, że dzięki kwasom
omega-3 i witaminie D tran nie tylko mobilizuje układ odpornościowy
do walki z przeziębieniami i grypą, ale także poprawia samopoczucie
i sprawność umysłową. Tam, gdzie spożycie ryb jest bardzo duże,
na przykład w Japonii, depresja występuje rzadziej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz